Convocant: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Dotació: 86.800 euros
Mode de presentació: vía e-mail
Termini d’admissió: fins al 12 de maig de 2017

Consulta ací totes les quatres convocatories

El Consorci de Museus trau a concurs públic quatre noves convocatòries per a projectes amb perfil educatiu i social. Es tracta de les convocatòries ‘Resistències artístiques’, de producció artística en entorns educatius; ‘Tangent’, convocatòria de projectes de mediació cultural; ‘Reset’, relectures de gènere i multiculturalitat; i ‘Altaveu’, convocatòria per a projectes d’inclusió i cohesió social.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat aquest matí les convocatòries acompanyat pel director del Consorci, José Luis Pérez Pont i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga.

El responsable de Cultura de la Generalitat, Vicent Marzà, ha volgut destacar que “em pareixen especialment importants aquestes convocatòries perquè són una mostra del magnífic mestissatge de dues àrees clau del nostre govern, cultura i educació. Utilitzar la cultura com a eina d’educació per a fomentar la creativitat, l’esperit crític de l’alumnat, la igualtat social i de gènere o la multiculturalitat són grans objectius del Govern del Botànic i aquestes convocatòries són un bon element del treball en aquest sentit”.

Amb un pressupost total de 86.800 €, la institució museística seleccionarà 16 projectes que segons Pérez Pont “completaran el nostre programa d’educació i mediació a més de contribuir a la professionalització del sector artístic valencià” i ha afegit: “Les tres primeres convocatòries estan dirigides tant a artistes que desenvolupen el seu treball en el camp de les pràctiques participatives o pedagògiques com a educadors i educadores de la Comunitat Valenciana”.

Sobre ‘Resistències artístiques’, Pérez Pont ha destacat que “se seleccionaran tres projectes que es realitzaran en els mateixos centres escolars i involucraran tota la comunitat educativa, ja que entenem que l’art és una eina essencial en el procés d’aprenentatge. D’altra banda, ‘Tangent’ busca donar suport a l’educació artística com a eina de comprensió dels codis de la cultura visual mitjançant la realització d’activitats intergeneracionals”.

Així mateix ha destacat que “amb ‘Reset’, per primera vegada una institució cultural promou una relectura de la història de l’art amb perspectiva de gènere a partir de les col·leccions dels Museus de Belles Arts d’Alacant i Castelló. Aquesta convocatòria fomenta la igualtat de gènere i també la multiculturalitat”.

Finalment, Pérez Pont ha recordat que “a través de la convocatòria Altaveu obrim els centres culturals als col·lectius i associacions del nostre territori oferint huit produccions a través de les quals mostrar la seua labor a la societat, a fi de contribuir a fomentar el treball col·laboratiu i d’integració”.

El director del Consorci de Museus ha recordat que cada convocatòria compta amb un jurat específic, integrat per professionals del sector d’acord amb el Codi de Bones Pràctiques de la Cultura Valenciana, la qual cosa garanteix la seua independència i la transparència en els processos de selecció.

El termini de presentació de sol·licituds per a les quatre convocatòries finalitzarà el 12 de maig de 2017.

En general, els projectes començaran a realitzar-se a partir de l’últim quadrimestre de l’any.

Amb aquestes són ja 8 convocatòries les que ha tret a concurs el Consorci de Museus en menys d’un any, des de l’arribada de la nova direcció (‘Escletxes’, convocatòria de producció artística i suport a la investigació, ‘V.O. convocatòria de comissariat’, ‘365dies VLC’, que ja estan resoltes i els primers projectes de la qual es podran veure a partir de maig; a més de ‘365dies ALC’, per a la Llotja del Peix d’Alacant, el termini de les quals també finalitza el 12 de maig).

‘Resistències Artístiques’

Aquesta convocatòria busca crear entorns de treball col·laboratius que unisquen art i educació. L’objectiu és incorporar els llenguatges de la creació contemporània en els processos d’aprenentatge ampliant l’àmbit professional dels creadors mitjançant la producció de tres projectes artístics col·laboratius en tres centres escolars de la Comunitat Valenciana, un per província.

Els projectes hauran d’involucrar la comunitat educativa, considerant tant estudiants com professors, agents actius del procés creatiu. Podran optar a la convocatòria artistes, a títol individual o col·lectiu, nascuts o residents a la Comunitat Valenciana, que desenvolupen el seu treball en el camp de les pràctiques participatives/relacionals/col·laboratives i pedagogies crítiques.

La dotació per a cadascun dels projectes és de 8.000 €, dividits en 5.000 € destinats a la producció i 3.000 € d’honoraris per als/les artistes.

Els centres escolars participants seran seleccionats pel Consorci de Museus mitjançant una convocatòria oberta per províncies, després de l’elecció dels projectes artístics.

Depenent de les necessitats de cada projecte, el Consorci de Museus compta amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani d’Alacant, i de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló, a més del Centre del Carme de València.

‘Tangent’

Aquesta convocatòria fomenta l’educació artística com a eina d’anàlisi i reflexió, tant de la cultura visual com de la creació artística actual, a més de donar suport al treball de professionals que desenvolupen el seu treball en l’àmbit de l’educació i la mediació cultural.

Es busquen projectes que prenguen com a camp de treball la cultura visual i la creació artística actual mitjançant activitats intergeneracionals.

Poden optar a la convocatòria educadores o educadors i mediadores o mediadors culturals, a títol individual o agrupats en col·lectius, que desenvolupen la seua activitat a la Comunitat Valenciana.

La convocatòria planteja seleccionar tres projectes, un per província, a desenvolupar al Museu d’Art Contemporani d’Alacant, el Museu de Belles Arts de Castelló i al Centre del Carme de València.

Els projectes, amb un període de duració de 6 mesos, estan dotats amb 6.600 € cadascun (5.400 € d’honoraris i 1.200 € per a despeses de material).

‘Reset’

A fi de reforçar el principi d’Igualtat en l’àmbit de la cultura i de la creació artística, l’objecte d’aquesta convocatòria és seleccionar dos projectes, que basant-se en l’educació artística, oferisquen una perspectiva de gènere i atenguen la diversitat cultural en les col·leccions dels museus de Belles Arts de Castelló i Alacant per a avançar cap a una museologia més inclusiva i crítica.

Poden optar a la convocatòria educadores o educadors i mediadores o mediadors culturals, a més de persones dedicades a la investigació, a títol individual o bé agrupats en col·lectius, que desenvolupen la seua activitat a la Comunitat Valenciana.

Amb l’objecte de completar la narració històrica, generalment realitzada sota una perspectiva masculina i etnocèntrica, es busquen projectes que conten l’altra meitat de la història, aquella construïda per les dones i invisibilitzada al llarg del temps, però també projectes que treballen altres desigualtats.

Els projectes tindran un període de 6 mesos de durada, i dotats amb 5.500 € cadascun (3.500 € per a honoraris i 2.000 € per a despeses de material).

‘Altaveu’

La convocatòria ‘Altaveu’ pretén donar visibilitat a iniciatives de caràcter social que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania, obrint la porta a un altre tipus d’accions culturals, basades en el treball comunitari i col·laboratiu.

La convocatòria busca donar suport a treballs que promoguen l’interés per la cultura, la participació i activació social i que, a més, puguen ser dinamitzadores de sinergies socials.

Poden optar a la convocatòria col·lectius, entitats o agents socials que desenvolupen la seua activitat a la Comunitat Valenciana.

Es triaran huit projectes amb una dotació de 4.000 € cadascun (3.000 € per a col·laborar en la producció del projecte i 1.000 € per a despeses de l’exposició que es mostrarà a la sala Contraforts del Centre del Carme, però que podrà itinerar a altres espais d’Alacant i de Castelló).