Ignasi Chilet
Ignasi Chilet

 

Societat Coral el Micalet

Present(e)s

Ignasi Chilet

Hasta el 15 de abril

Valencia

C / Guillem de Castro, 75

La Societat Coral el Micalet inaugura a la seua sala d’exposicions, demà divendres 1 de març, a les 20 hores, la mostra PRESENT(e)S de l’artista valencià Ignasi Chilet. L’exposició, que es podrá visitar fins el 15 d’abril, tracta de retre homenatge, mitjançant les arts plàstiques, a dones de la família que ja no hi són.

Segons explica Chilet, “la mostra és un intent de rememorar el passat, atrapar-lo i fixar-lo, quasi és un exercici de reconstrucció fetitxista. Utilitza l’homenatge per a saldar deutes impagables i elaborar un dol. Es tracta d’un exercici de memòria sentimental, destil.la emocions que els visitants retroben en la seua pròpia historia”. 

Cal dir que l’elecció dels seus dos primers llocs d’exposició de PRESENT(e)S no ha estat casual: el claustre de l’església de Rocafort, on va nàixer la seua iaia Presenta, i l’antic Saló de Plens de l’Ajuntament de Montcada, poble de sa mare i sa tia.

Les obres que es poden veure a la mostra “tenen com a preàmbul roba estesa, estampada amb el monograma familiar, la qual dóna pas a una exhibició on el gravat apareix com a denominador comú a la major part de les peces. I on conviuen diferents tècniques i tipus d’obra: pintura de retrats en gran format, dibuix, objectes, instal lacions, llibre d’autor i audiovisual.

PRESENT(e)S ha dut Chilet a la recerca d’objectes, materials, escenografies i formes en la novel la familiar. D’aquest món ha brollat una iconografia que evoca les imatges i les petjades deixades, malgrat la seua absència eterna, per les avantpassades de l’artista. 

Cita Ignasi Chilet a Paul Auster en La invenció de la soledat: “A l’àmbit de la memòria, tot és el que és i al mateix temps alguna cosa més”. I afegeix, “en aquest cas, la cosa de més està relacionada amb la impotència de l’èsser humà front a la mort i la incapacitat per a retornar al present allò eternament absent, que el temps implacable esborra”.