Dracs, de Cento Yuste
Octubre Centre de Cultura Contemporània
C/ San Ferran, 12. València.
Inauguració: Dijous 16 juny a les 21:00h
Fins al 23 de juliol

El Drac, com a màxim exponent de la tradició xinesa, representa el domini dels cinc elements: terra, aire, foc, aigua i metall. Símbol benefactor, representa la divinitat, vigila, protegeix i atrau la bona sort. El Signe del Drac és el cinquè animal de l’Horòscop Xinés i l’emblema de l’Emperador a la Xina antiga.

Els dracs xinesos simbolitzen també el poder, la valentia i l’audàcia, l’heroisme, la perseverança, la noblesa i la divinitat. Són enèrgics, decisius, optimistes, intel·ligents i ambiciosos. A diferència dels dracs europeus, els dracs orientals són bells, amigables i savis. A la Xina són estimats i venerats.

Amb un estil gràfic inconfusible que utilitza la seua iconografia paisatgística, geomètrica i urbana com un mecano, Cento Yuste reinterpreta quatre caps de drac, símbol omnipresent a la cultura xinesa. Nascut a València el 1966, Cento Yuste és un il·lustrador i artista a la manera renaixentista. Va començar la seua carrera com a pintor, fent exposicions a València i a Madrid, però el seu interès pel món del disseny el va portar prompte a la il·lustració l’escenografia els Mac.

Forma part de l’equip artístic en diversos rodatges d’espots publicitaris i sèries de televisió, realitza decorats per a videoclips de grups del moment com Duncandú o Luz Casal. Realitza cartells per a diverses pel·lícules valencianes i els seus dibuixos passen a l’animació en capçaleres de sèries i programes de televisió com Benifotrem o A contra corrent de Canal 9, i espots publicitaris per a entitats com Bancaixa o per al festival Cinema Jove. A més, les seues il·lustracions són la imatge de fundacions com Fundem o la Fundació per a la Solidaritat i el Voluntariat de València.

L'artista amb una de sus obres. Imatge cortesia de la organització.
L’artista amb una de sus obres. Imatge cortesia de la organització.

En la seua iconografia són característics els personatges formats per qualsevol objecte amb potes, en un món on els humans són caps amb cames. Així és com retrata als directors Stephen Frears o Stephen Spielberg en els cartells de Cinema Jove. A nivell comercial, com a il·lustrador publicitari, amplia el seu espectre gràfic però sense perdre el seu caràcter directe i expressiu. Ha treballat, entre altres, i a banda dels esmentats, per al Banc de València, la Generalitat Valenciana, la Universitat Politècnica de València, Turisme d’Oliva, Cajamurcia, etc.